De Toekomst van een illusie?

2016 bazaarDe Toekomst van een illusie?  is een Relibazaar over de toekomst van geloven.

De Relibazaar biedt een reeks workshops om met elkaar na te denken over allerlei aspecten van geloof, kerk en samenleving.

Workshops

De workshops zijn gegroepeerd rond zes thema's.
Er zijn vier rondes: zie hierna de Dagindeling.
Als deelnemer kiest u in elke ronde een workshop waaraan u wilt deelnemen. Uw keuze is willekeurig, niet gebonden aan de thema's.
Elke workshop duurt drie kwartier en wordt eenmaal herhaald zodat er veel keuzemogelijkheden zijn.

 Thema's


2016 Huub S .png Huub Schumacher, pastor en catecheet
Bestaat God wel?

Huub Schumacher vertelt hoe hij als pastor omgaat met de vraag of God wel bestaat.

 

 

2016 Carel ter LindenCarel ter Linden, predikant en schrijver
Geloven in God als Schepper

Carel ter Linden zet vraagtekens achter God als Schepper, en achter een bedoeling of zin van de evolutie, gezien alle rampen en ziektes die er zijn. Als we God als Schepper loslaten, houden wij dan iets over van die oude naam God die deze wereld bijeen kan houden en ons kan bezielen?

 

2016 ingrid van neerIngrid van Neer, lekenaugustijn en bibliothecaris van het Augustijns Instituut in Eindhoven
Hoe Augustinus en Rembrandt onze relatie met God verbeelden

Ingrid van Neer laat zien hoe de bijbelkenners Augustinus en Rembrandt onze relatie met God verbeelden, en hoe God vooral een Barmhartige Vader is.

 

Naar boven

 



2016 Manuela KalskyManuela Kalsky, directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving en van het project NieuwW!J
Wat staat ons te doen als gelovig Christen, in een post-christelijke Nederlandse samenleving?

 



2016 Ad de Gruyter.pngAd de Gruijter, in zijn werkzame leven identiteitbegeleider r.k.basisonderwijs en geestelijk verzorger in een ziekenhuis; momenteel voorganger in de Haagse Dominicus.
Voortlevingsgeloof in een seculiere tijd

Een centraal christelijk geloofsthema is opstanding. Is persoonlijk voortleven een illusie? In deze workshop maakt u kennis met diverse religieuze en seculiere voortlevings-voorstellingen en gaan we in gesprek over hoe het staat met onze eigen opvattingen, overtuigingen.

 



2016 Joantine BerghuijsJoantine Berghuijs, doet onderzoek aan de VU naar meervoudige religieuze betrokkenheid
God en geloof verdwijnen, maar de Passion en de Matthäus Passion blijven populair

Joantine Berghuijs licht toe hoe God en het christelijk geloof in Nederland naar de marge verdwijnen, terwijl The Passion en de Matthäus Passion zo populair blijven.



2016 Bert LaeyendeckerBert Laeyendecker, ex-augustijn, emeritus hoogleraar sociologie
Zijn wij opgewassen tegen ontwikkelingen in de samenleving?

Predik het Koninkrijk Gods van vrede en gerechtigheid. De huidige wereld heeft daar echter weinig van. Onrustbarende ontwikkelingen zijn overal zichtbaar. Daaronder ligt het fundamentele probleem van  de verhouding tussen religie en rede in een ander dan gebruikelijk perspectief. De rede is daarin de sterkere factor die zich heeft gestabiliseerd in een bestel van immense complexiteit waarvan ook christenen ruimschoots profiteren. Kan het christendom daar tegenop?

Naar boven



2016 Bram Grandia 1Bram Grandia, omroeppastor bij de voormalige Ikon
Omroep en TV als bron van troost

Bram Grandia heeft  als omroeppastor bij de voormalige IKON gezien hoe mensen zich gekend en herkend weten in televisieprogramma's. De IKON als stichter van een anonieme troostgemeenschap binnen en buiten de kerk.


 2016 Henk JongeriusHenk Jongerius, Dominicaan, tekstschrijver, dichter, meditatieleraar
Een meditatieve oefening

Henk Jongerius doet met ons een meditatieve oefening en bespreekt thema’s als aandacht en woordeloos gebed. Na de oefening zal er een korte uitwisseling van ervaringen kunnen plaatsvinden, maar het gaat vooral om het oefenen zelf.

 
2016 Kees Kok 1Kees Kok, van de Nieuwe Liefde in Amsterdam
Liturgie zingen

Liturgie zingen is meer dan liedjes zingen in de liturgie. Sinds de invoering van de volkstaal wordt de liturgie vaak opgevuld met niet altijd even passende liederen. Hoe komen we tot een liturgie die van binnenuit zingt, één groot gezang?

 
2016 Joke LitjensJoke Litjens, geestelijk begeleider en voorheen omroeppastor bij de KRO
Blijf in Mijn liefde

Joke Litjens vertelt over de Bron die in je stroomt en die je bezielt, hoe die gaande te houden.

 

2016 Annemarie RevenbergAnnemarie Revenberg, rouwbegeleidster
Om alle zielen

Annemarie Revenberg zal ons een activiteit Om Alle Zielen laten beleven. Om Alle Zielen is een belevingstocht die de Boskapel in Nijmegen elk jaar organiseert, een tocht om dierbaren te gedenken en om de eigen ziel te voeden.

 
2016 eric van den bergEric van den Berg, adviseur en trainer kerkelijke communicatie
Geloof en sociale media

Eric van den Berg neemt ons mee naar fascinerende digitale oorden van spiritualiteit. Van de Jesus Daily op Facebook tot Mijnkerk.nl. Social media veranderen sociale structuren én religies. Zijn ze onzinnig of wijzen ze de weg?

2016 marielle van beekMarielle van Beek - de Vos, geeft cursussen, basisjaren en opleidingen Sacred Dance in Nederland, België en Duitsland.
Sacred Dance

Sacred Dance is een dansvorm die een weg wil zijn tot een dieper beleven van onszelf, een weg om steeds meer te worden wie we in wezen zijn. In de cirkel komen we in aanraking met de ander en wanneer het ons lukt in het moment van de beweging te zijn, kunnen we ervaren dat er meer is dan ik en de ander.




Naar boven



2016 denis hendrickxDenis Hendrickx, abt van de Norbertijnen in Berne Heeswijk
Religieus leven en de toekomst

 


 

2016 Joris VercammenJoris Vercammen, aartsbisschop van de Oud-Katholieke Kerk
Eenheid: een illusie?

Religie dreigt marginaal te worden in onze samenleving. Kerken reageren doorgaans krampachtig door in te zetten op de versterking van het eigen profiel. Het zet het oecumenisch streven onder druk terwijl nu juist vanuit die hoek het echte antwoord te verwachten valt!

 

2015 Tom vd BeldTom van den Beld, auteur van Het andere gezicht van de kerk
Jezus, onze inspiratiebron

Tom van den Beld laat ons zien hoe Jezus, als iemand die vanuit God gezonden is, relevant kan zijn voor ons hedendaags geloven, en dat hij inspiratiebron kan zijn voor ons functioneren als christen in deze samenleving.
 

2016 Ad de GrootAd de Groot, voorzitter Bezield Verband Utrecht
Geloofsgemeenschap waarheen? Perspectief in onzekere tijden

De dreigende kerksluitingen leidden tot verzet en tot de oprichting van Bezield Verband Utrecht. Ad de Groot vertelt wat hij beleefd en geleerd heeft in de afgelopen 5 jaar.



Naar boven



2015 Henk MeeuwsHenk Meeuws was lange tijd docent Praktische Theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en deed onderzoek naar de vrijwillige inzet voor mensen op het gebied van diaconie en caritas. In 2011 promoveerde hij op een proefschrift over Diaconie en Mystagogie.

Pro Deo – is dat voor niks, voor jezelf, voor een ander of Ander…?

Vroeger deed je iets voor God als je pro deo handelde. Tegenwoordig heeft pro deo vaak een economische betekenis: je werk kost niks, is gratis.  Voor een pro deo-advocaat is je inzet is ook moreel van aard: je handelt belangeloos, niet voor jezelf. Of is belangeloosheid een vorm van welbegrepen eigenbelang?
Hoe zit dat nu: zit in pro deo alleen economie, of ook moraal of zelfs ook religiositeit? Dat onderzoeken we aan de hand van een enkel fragment uit de film De Hommes et des Dieux.

 

2016 Franck Ploum MarienburgFranck Ploum, voorganger van de Ekklesia Breda en directeur van de Stichting Zinsverband. Werkzaam via zijn eigen Bureau Mamre aan projecten op het gebied van theologie, samenleving, liturgie en bijbel.
Geloof en engagement

Geloof dat zich niet vertaalt in daden wordt al snel zweverig of verzandt in vrome woorden. In deze workshop onderzoeken we de daadkrachtigheid van de Ekklesia Breda, ieders eigen gemeenschap en inspireren we elkaar tot gelovig engagement.

 
 

2016 geesje werkmanGeesje Werkman, van Kerk in Actie van de PKN
Grenzen aan de hulp voor vluchtelingen

Geesje Werkman vertelt over het belang van Bed, Bad en Brood, ook voor vluchtelingen.


 
2016 Karin van ToorKarin van Toor:
Hulp aan vluchtelingen in Heumensoord

Karin van Toor vertelt over haar ervaringen met de hulp aan vluchtelingen: tijdens fietstochten over de wereld zijn mijn man en ik vaak gastvrij onthaald door de plaatselijke bevolking. Deze gastvrijheid en behulpzaamheid wilde ik doorgeven. Deze kans kwam toen eind 2015 Noodopvang Heumensoord werd geopend. Ik heb daar een half jaar met heel veel plezier mensen zich weer mens laten voelen.

 

Naar boven


 


2016 stop wapenhandelMark Akkerman, onderzoeker bij de stichting Stop Wapenhandel
Nederland wapenexportland

Nederland staat steevast in de top 10 van wapen-exporterende landen in de wereld. Hoe dragen Nederlandse wapens bij aan oorlogen, mensenrechtenschendingen en repressie en wat kunnen we daartegen doen?

 

2016 hans opschoorHans Opschoor, hoogleraar milieu-economie aan de VU in Amsterdam
Heelheid van de schepping - hebben we daar nog wat mee?

We zullen ons moeten inzetten voor het leven van mens en dier en dat vraagt om verandering van persoonlijke levensstijlen en van maatschappelijke structuren. Duurzaamheid is persoonlijk én politiek.

 

Naar boven



Alternatieve biecht met het oog op de toekomst van geloven

In een echt 2016 biechtstoelbiechthokje, anoniem, tussen de workshops door, een diep bewaard geheim opschrijven? Probeer het uit!
Aan het eind van de dag praten deskundigen onder leiding van Rikko Voorberg vanuit hun religieuze achtergrond over het problematische van uw geheimen.

Waar en Wanneer?

De Relibazaar vindt plaats op zaterdag 29 oktober in Utrecht, in vergadercentrum Domstad, 10 min. lopen vanaf het centraal station.

Route naar Domstad

Dagindeling

  9.30-10.15 uur: inloop, ontvangst, inchecken, programmaboekje
10.15-11.00 uur: workshopronde 1
11.15-12.00 uur: workshopronde 2
12.00-13.30 uur: lunchpauze, woordje voorzitter Harrie vd Akker
13.30-14.15 uur: workshopronde 3
14.30-15.15 uur: workshopronde 4
15.15-15.30 uur: pauze
15.30-15.50 uur: invullen en verzamelen evaluatieformulieren
15.50-16.20 uur: praten over biechtgeheimen
16.20-16.40 uur: koorzang en gebed
16.40-17.00 uur: afsluiting met koffie, thee, of iets anders ….

Warming-up met workshopbegeleiders

Elders op de website vindt u korte interviews met enige workshopbegeleiders.

Warming-Up

Aanmelden

U meldt zich aan voor de Relibazaar door te klikken op de knop hieronder.
U komt dan op een andere website, waar u een keuze maakt uit de workshops. U kunt dan ook direct uw betaling regelen en ontvangt een e-ticket als entreebewijs.
De kosten inclusief lunch zijn € 25,-- per persoon.

AANMELDEN

Meer informatie?

Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .