Michel Besnard Geplaatst in : Verantwoording

Legionairs van Christus

  Aanbevolen   Opgelost

Houde-gij ze dom, dan hou ik ze arm. Een zinsnede die bekend in de oren klinkt. Zo ging  het vroeger! Het bestaat nog steeds maar dan in het groot, in het heel  groot.

Ik hoorde voor het eerst van de Legionairs van Christus toen een mij onbekende priester zich aandiende in onze parochiekerk. Deze priester bleek lid van die congregatie, Hij vertelde mij over het enorme vermogen dat deze lieden in slechts enige decennia bij elkaar hebben verzameld.

De Legionairs van Christus vormen een ultraconservatieve militante congregatie. De stichter Marcial uit Mexico was bevriend met Johannes Paulus II. Bij diens reizen in Zuid-Amerika mocht hij de paus steeds vergezellen. Maar de godvruchtige Marcial bleek een crimineel te zijn die zich schuldig maakte aan zedenmisdrijven met seminaristen, aan fraude en aan drugsmisbruik. De seminaristen worden, geronseld op de jongeren-katholieken-dagen en getracteerd op een stevige conservatieve brainwashing. De orde beschikt over een vermogen van 25 miljard dollar dat in enige decennia is vergaard door giften van rijke Zuid-Amerikaanse families.

Met geld invloed kopen
 
De Legionairs hebben schenkingen gedaan aan het Vaticaan voor steun aan Solidarnosc en hebben aldus invloed verkregen in het Vaticaan en  de vriendschap van de Poolse paus verworven. Deze was dankbaar  en had van zijn kant een cadeautje voor de rijken van Zuid-Amerika. Hij draaide de bevrijdingstheologie de nek om. Houde gij ze arm, dan hou ik ze dom.

Waarom horen we katholieken nooit protesteren tegen de ongecontroleerde geldstromen afkomstig van welgestelden die zich wentelden in de gunsten van de kolonelsregimes?Reacties (10)
 • m.besnard
  Beste Willem en Leonie

  In mijn column heb ik heel uitdrukkelijk niet gesproken over de persoonlijke misdaden van de stichter van deze congregatie, pater Maciel. Die dateerden inderdaad al van wat oudere datum al viel het mij op dat weinigen hiervan weten Wel heeft het Vaticaan ter gelegenheid van de voorgenomen heiligverklaring van Joh. Paulus II recentelijk een onderzoek ingesteld naar de hechte vriendschap van Johannes Paulus II met deze pater Maciel
  Eerder heeft -toen nog kardinaal Ratzinger- afgezien van vervolging van pater Maciel vanwege zijn wandaden. Schrijnend als men bedenkt dat een dorpspastoor die het opneemt voor zijn kudde nota bene bedreigd wordt met excommunicatie.
  Waar het mij om ging was de link tussen omvangrijke schenkingen aan JP II en diens verbod op de bevrijdingstheologie. Dit verband is onbewijsbaar maar uiterst aannemelijk volgens een door mij geraadpleegde kerkhistoricus.
  En, Willem en Leonie, dertig zilverlingen zijn van alle tijden!
  Ik onderschrijf sommige critici dat paus Johannes Paulus II de heilgverklaring niet verdiend heeft.
  Michel Besnard
  Het antwoord wordt momenteel verkleind weergegeven Toon
 • Willem en leonie brok
  Goede vrienden van ons in Hongarije hebben besloten hun dochter naar een middelbare school te sturen, waar deze legionairs de staf en het docentencorps vormen. We hebben het sterk ontraden nadat we wat in deze ontwikkelingen zijn gedoken. Wij vonden het nogal heftig, dat de legionairs onder curatele staan. Dat is toch niet zomaar.
  Onze vrienden zijn echter onder de indruk hoe de organisatie zich herneemt na alle kritiek. Zij vinden dat je niet moet blijven hangen in het verleden, maar een herkansing moet geven. De mensen die ze ontmoeten komen betrokken en oprecht op hen over.
  Hun verlangen, maar ook dat van hun dochter, om hier toch in mee te gaan is wel oprecht en sterk.
  Wij blijven onze reserve houden. Het gaat tenslotte om je eigen kind. Zeker het sterke persoonlijke contact tussen priesters en individuele leerlingen schrikt ons af. Ik weet niet of je dit als kerk, of als organisatie moet willen na alle commotie rond misbruik. De feitelijkheden die je aanhaalt Michel zijn juist maar sterk verouderd. Om deze organisatie af te rekenen op oude feiten en geen herkansing wilt geven, vinden we een beetje kort door de bocht.
  Het blijft een ultra conservatieve organisatie. Het is goed om dat kritisch te blijven volgen. Maar dat is iets anders dan een aanval op misdragingen uit het verleden.

  Met vriendelijke groet,
  Willem en Leonie Brok
  Het antwoord wordt momenteel verkleind weergegeven Toon
 • Herman
  Toch leuk dat die Koopman de moeite neemt te reageren op een site van door hem verfoeide kriticasters. Maar wel met een arrogant standpunt. Nooit gehoord van het Tweede Vaticaans Concilie, mijnheer Koopman?
  Het antwoord wordt momenteel verkleind weergegeven Toon
 • m.besnard
  Geachte Heer Koopman
  Dank voor uw reactie. Hoe nu? Draagt een kritische houding bij aan het dom houden van de gelovigen?
  1 Thess. 5, 21-22 bevestigt juist dat ook de gelovige kritisch moet zijn opdat het goede wordt behouden en het kwaad wordt vermeden. De Kerk -juist de Kerk- dient zich aan deze aansporingen niet te onttrekken.
  Het antwoord wordt momenteel verkleind weergegeven Toon
 • m.i.koopman
  Geachte heer Besnard,
  Ook ik ben een criticus, maar dan van bewegingen, zoals o.a.de Marienburgvereniging en van 'We are church'
  'Houde gij ze dom, dan houd ik ze arm'. Sorry, maar ik zou dat liever willen zeggen van de kriticasters van de jaren zestig, zeventig tot en met nu! Allerlei korte aansporingen: 1 Tess. 5, 12-24. Doet er uw voordeel mee!
  Hoogachtend, M.I. Koopman
  Het antwoord wordt momenteel verkleind weergegeven Toon
 • Kees Leemreis
  Dag Michel, nu zien we elkaar hier eens...
  Ik raad iedereen die je gevoelens deelt aan om het boek "Render unto Rome" (ondertitel: "The secret life of money in the Catholic Church") van Jason Berry te lezen. Je leest er in dat de rijkdom van de kerk enorm is, de Vaticaanse Bank echter een groot zwart gat, terwijl het budget van het Vaticaan slechts een omvang van 290 miljoen laat zien.
  Ik hoop, zoals velen, dat Franciscus in ieder geval de Vaticaanse bank zuivert.
  Hartelijke groet, Kees Leemreis
  Het antwoord wordt momenteel verkleind weergegeven Toon
 • pe.v.d.steen
  Beste Michel. Voor mij een nieuw verhaal. Bevestiging gevonden onder Wikipedia. JP II was naief naar Maciel.
  De bevrijdingstheologie werd uitgedacht in Tübingen, Parijs en Brussel. De priesters van de bevrijdingstheologie in Latijns-Amerika die JP II bekritiseerde (en in enkele gevallen strafte) waren partizanen, soms gewelddadige partizanen volgens George Weigel.
  Wat ik erger vind dan 'ongecontroleerde geldstromen afkomstig van welgestelden' is de immorele ethiek van JP II.
  Geld is een ongrijpbaar fenomeen, maar ethiek is 'kritische bezinning over het juiste handelen'. Dat doe jezelf en zeker in een functie van paus. Ach, die paus ...............
  Succes als kandidaat voor het bestuur van Mariënburg.
  Mvrgr, Paul vd Steen.
  Het antwoord wordt momenteel verkleind weergegeven Toon
 • dorien.sijm
  Met de komst van paus Franciscus zou dit soort misstanden wel eens tot het verleden gaan behoren want de Geest waait waar zij wil.....
  Michel wens ik een goede tijd in het bestuur toe; blijf net zo kritisch zoals ik je heb leren kennen. Als alle mensen van goede wil iets goeds doen, dat zijn immers de mensen tot wie paus Franciscus zich richt, dan moet dat gevolgen hebben.
  Dorien Sijm.
  Het antwoord wordt momenteel verkleind weergegeven Toon
 • fhofhuis
  hartelijk dank voor deze eye-opener. Ben benieuwd welke maatregelen de nieuwe paus, fransiscus I, vriend van de armen, neemt om deze uitwassen te bestrijden. Veel succes als mede bestuurder van Marienburg ! Hans Hofhuis
  Het antwoord wordt momenteel verkleind weergegeven Toon
 • martiendiepenbroek
  Met mijn complimenten.
  De kerk moet de eerste weg links kiezen - gelijk de grote wegwijzer - en zich publiekelijk ontdoen van deze lieden.
  martien b. diepenbroek
  Het antwoord wordt momenteel verkleind weergegeven Toon

Uw antwoord

Geef een wachtwoord om discussies alleen toegankelijk te maken voor gebruikers met dat wachtwoord.


Kritisch katholiek debat